Mijn Leisure 17 komt ook in mijn boek voor :-)

Mijn Leisure 17 komt ook in mijn boek voor :-)
Boek Ik zeil in Zeeland

woensdag 8 februari 2012

Kussens voor een Leisure 17

Als je een oudere boot koopt, kan je er meestal niet omheen: je zal vroeg of laat de kussens moeten vervangen.
Tijdens de voorbije kerstvakantie had ik de kussens op de to-do lijst gezet en ze opgemeten.
Ik zag laatst aan de statistieken van mijn blog dat er aardig wat mensen op zoek zijn naar de afmetingen van de kussens voor een Leisure 17, dus zal ik hier mijn opmetingen even plaatsen.
Het schetsje hieronder geeft de afmetingen weer. De dikte is 10cm.

De kussens van de Selia zijn nog origineel, en hebben zelfs nog de skai bekleding.
Zelf wil ik de bekleding vervangen door een donkergrijze stof.  Die stof heb ik reeds zien liggen bij Ikea Wilrijk, en werd goedgekeurd door mijn vriendin, die veel van stoffen kent ;-) Bovendien heel betaalbaar: 5 euro per lopende meter...

De mousse vervangen is een lastigere klus: ofwel vind ik mousse die geschikt lijkt, maar wat aan de dure kant is, ofwel is hij betaalbaar, maar dan weer niet de juiste dikte.
Een ander belangrijk punt is de densiteit van de mousse: die bepaalt of de mousse zacht of hard is, en bijgevolg ook de prijs.
Velen gaven me volgende tip: koop een matrasje bij Ikea en snij daar de kussens uit.  Voor twee geschikte matrasjes, om de twee middenste kussens te vervangen, zou ik dan pakweg 80 euro kwijt zijn, dat is de prijs die ik anders betaal voor één kussen... (stof niet inbegrepen)

Om een idee te geven van kostprijs, als je alle kussen zou laten vervangen door een gespecialiseerd bedrijf die ze meteen overtrekt zou je rond de 1000 euro betalen... zucht.

Onderschat het snijden van de mousse niet! De schuine kanten aan de kussens zijn best moeilijk. Ik had vroeger geleerd dat je dat best doet met een langwerpig beenhouwersmes.  De scherpte is heel belangrijk om geen 'kartels' te krijgen, en best steeds met lange halen snijden.
Ik heb alvast ontdekt dat vele leveranciers van mousse niet staan te springen om deze kussens te snijden...